14 sepember 2005. Laatste aanpassingen: 9 mrt 2024 niet
231112
Tja. Zojuist complication.htm afgerond. Tijd.
231020
De downloadpagina was erg Spartaans. Ik heb hem grondig herzien. Nu is hij Bourgondisch. En daarmee heb ik dan ook ook m´n d&d spullen weer op orde.
231007
Alle files nog eens laten valideren door w3schools. Een slachting. De validatie iconen hadden er al lang niet meer op mogen zitten. Nu dan maar gauw eraf.
Ik zit nog met één ding: ik gebruik vaak < a name = "linknaam" >. Daar kan ik dan intern naartoe springen. Maar dat is nu obsolete en wat nu? Ik heb de schade kunnen beperken door al die ankers ook te sluiten, maar ik denk dat dat een stopmiddel is. Ik moet er dieper induiken. zou < a id = "linknaam" > werken?
Maar goed, nu, 7 oktober 2023 is het gecheckt. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er een hoop fouten zitten in de hamerbestanden. Alle fouten echter, zijn ontdekt in de links naar andere sites. De volledige link naar één specifieke hamer op één site kan vol query–informatie staan. De 50+ vermeende fouten die hij daarin ontdekt kan ik niet oplossen. Voor de rest heb ik een paar 5? fouten laten staan in toch duideljik uitgecommentarieerde code. Dat heb ik toch niet voor niets uitgecommentarieerd. Maar die gaan niets doen voor het soepel lopen van de site.
De volgende twee onderscheidingen zijn verdiend.
De meest voorkomende fouten waren
- natuurlijk de diakritische tekens (en een paar rare als een o met een macron erop (horizontaal streepje) voor wat Japanse termen waar hij de naam van weigerde zodat ik terug moest naar onduidelijke getallen). De derde is dus jammer genoeg fout volgens de validator. ō (#333) vs ō (#x14D) vs ō (omacr)
- de manier waarop ik aan had gegeven waar links intern heen moeten springen. Daar heb ik nu een soort oplossing voor, maar daar moet ik dus nog eens naar kijken.
Dit is de enige plaats waar een (gecalculeerde) html-fout omacr staat. De hele rest op de site is opgeruimd of omzeild.
Let wel, dit is voor het gedeelte vóór (naast) goeroeweb en zo.
230902
Ik heb afgelopen weken nog eens alle hamerpagina´s nagelopen. Ik heb er twee bjigemaakt voor losse vage eindjes, en uitleg materialen, maar ook de hele onderdelenljist grondig veranderd en interne links door en doorgevoerd. Tot ik weer op het punt was dat ik niet meer zou weten wat ik er aan zou kunnen verbeteren. Daarvoor had ik dat punt al bereikt met de NetHackpagina's.
Maar gisteren heb ik 100 MB extra site geupload. Alle sites die Ygoer had gemaakt. Het zijn goeroeweb, vervolg goeroeweb, jolkapelle, wiese walla en wiekeloe. Een enorme hoeveelheid tekst en foto´s. Een epos, standaardwerk, oeuvre kan ik wel zeggen. Schrijven gaat soms in stromen en vloeien die sommige schrijvers wel eens hebben. Over alle jaren heen zal het maar een fractie van het totaalwerk zijn. Deze sites zijn de tekst die je overhoudt als je eerst en ondertussen moet leren wat het verschil tussen een pen en een computer is, dan waar de save–knop zit, dan hoe je dreamweaver of frontpage of zo gebruikt, dan foto´s moet leren maken en verzamelen, en bewerken, en passen. Dit is dus als één geheel bedoeld. Het schrijven van de tekst alleen is daar maar een fractie van. Uit de tijden dat er gewoon met pen werd geschreven, stel ik me voor dat er veel sneller veel meer tekst was, en dat vrijwel alles (90%, zo niet vrijwel 100) al eerder is opgeruimd (weggelazerd). Want voor wie schrijf je eigenlijk?
Voorheen stonden deze pagina´s allemaal apart op verschillende servers maar die zijn door de jaren heen dan wel gestopt, dan wel vercommercialiseerd dan wel anderszins onbruikbaar geworden. Maar het geheel is een (woorden)schat aan literair en geschied. Er zal niet veel meer aan de inhoud veranderen, ook niet met hernieuwde inzichten van Ygoer. Een tijd–beeldopname.
Maar ik ben zelf ook erg blij dat de hele set er zo bij paste op xs4all.
De versies die ik heb gebruikt stammen uit 2010. Ik mis een paar vergrotingen van foto´s (mogelijk staan die nog op een losse schijf als ik nog eens zin heb), maar alles lijkt nu verder goed te werken. Ik heb één en ander al opgeschoond, maar er zit ook nog heel veel (zinloze) vervuiling in. Dat je bij iedere nieuwe regel opnieuw vastlegt welke font, kleur, maat, en plaats je gebruikt, zonder ooit een css te hebben gecreëerd, is al erg genoeg, maar overal staan ook geopende opmaken, met niets ertussen, en dan weer gesloten, dat soort werk.
Ik beraad me nog of ik daarvoor nog eens aan de slag ga. Het basisformat is betrekkelijk eenvoudig. Gecentreerd, comic sans, 100%, 80% 120%, 3 of 4 kleuren. Ik zie nergens iets wat div– of pre–tags nodig zou hebben, ik zie maar één tabel. Het zou best te doen zijn. Maar het zijn wel 721 html files. Handwerk. 721. En alles lijkt nu verder goed te werken…
Ik denk er nog even over na.
230826
Mooi. Eens kijken hoe het met de site gaat…
De beste pagina´s zijn wat mij betreft zijn ondertussen:
index.html (met de beste balans tussen tekst en grafisch, prachtig!)
sitemap.htm (duidelijk en overzichtelijk)
watisdnd_kort.htm (alleen (wat mij betreft goede) voorbeelden van D&D, prachtig!)
dnd_combat.htm (ik heb veel plezier in deze vorbeelden van combat in D&D. Mooie kleuren ook!)
duit.htm (de clipjes geven precies aan wat ik toen gaaf vond en nu nog vind.)
hamers.htm (en wat daar nog onder zit, zeer goed, prachtig! Ik moet wel nog zien of die grap met die sql–server ooit van de grond zal komen, maar goed)
slashem.htm (en wat daaronder zit: helemaal goed. Prachtig!)
Voor mij is de site direct te herkennen als de mijne, vooral ook door de icoon die naar de sitemap wijst. Alleen bij de oudere pagina´s kan het even lastiger zijn. Maar die laat ik.
Al met al: goed werk.
220611
Hamerbestanden wel zo'n beetje af: De hele lijst met hamers en uitleg (hamers.htm), een quizje (hamerquiz.htm), en opbouw (hamermorfologie.htm).
Nu nog even leren hoe je zo'n site maakt waarbij je links criteria kunt aangeven en rechts dan de uitkomsten direct kunt zien, en even leren hoe je een sql-server aan het werk zet, en dan kan ik de laatste zet ook doen.
210528
Het is dnd, downloots vissen. Als je dnd kiest kom je op een nieuw scherm waar je specifiek bijvoorbeeld Sjimmie, of dnd_kort kunt kiezen, en dan kom je waar je wilt zijn (of ben je verdwaald). Bij vissen was dat ook al, maar bij downloots niet. Er staan wel interessante dingen, maar het was een chaos.
Dus ik heb eerst een nieuwe downloots, maar nu html aangemaakt en de inhoud daaronder gesplitst in drieeën. Veel beter.
210524
Mmm, al een tijdje nergens mee bezig geweest, zo lijkt het.
Maar toevallig is het net nu (pas, kan ik wel zeggen), dat ik dat probleem met die schuivende Lankhaster, Lancaster of Lanhkaster — wat een naam… – page op orde heb gemaakt.
Het voelt wel een beetje als valsspelen, met name omdat ik NetHack–technisch alles in tekst (htlm) had willen oplossen. Maar ik heb besloten dat de verschillende schermen, platforms, instellingen, en verschillende users het uiteindelijk onmogelijk maken om één uniforme weergave te creëren in html.
Ik heb er een plaatje van gemaakt. Drie zelfs op legenda.htm, omdat sitemap wel klikbaar moest blijven.
Op mijn monitor zie ik het niet. Binnenkort dus eens bij iemand anders op z´n scherm kijken.
091005
find.htm hernoemd naar sessie.htm.
Nog eens op te lossen:
Dat de Lanhkaster pages altijd goed staan. (Misschien iets met body zwart en flinke marges en vaste puntgrootten?)
In sjimmie.htm zijn sommige plaatjes helaas naamgegeven met streepjes (–). Als ik de macro “asci naar html” (ondoordacht) draai, kan de browser de plaatjes niet meer vinden. Misschien toch eens vervangen door _ (lage dash).
090929
Zojuist na een paar dagen zwoegen de find.htm en voorheen lijst.htm, nu Index Mrak flink geüpdate. Vooralsnog stonden er ‘slechts’ gebeurtenissen en namen op die alleen met Sjimmie te maken hadden, nu heb ik ook Miranda, Gust en Arna meegenomen. Bovendien (en dat was nog wel het lastigste) heb ik na jaren ploeteren een tijdslijn. Ik hield namelijk nooit bij wat de exacte data bij verslagen was. Dat terugrekenen uit de oude verslagen viel niet mee. Maar ik geloof dat ik (en Kurt vast ook wel) er goed mee kan leven.
080704
Gisteren het hulp–excel bestand gemaakt voor tabel benodigdheden voor vissen in zoet water.
De tabel voor sitemap bestond al.
De volgende macro´s doen het weer:
br / (alt–b) einde zin
b{}/b (ctrl–b) selectie vet
i/i (alt i) selectie cursief
br clear="all" (ctrl–alt–b) einde paragraaf(?) (einde tekst naast plaatje)
img (ctrl–alt–i) template selectie img src="./dat/sitemap(temp)" width="" height="" border="0" alt="sitemap(temp)" title="sitemap(temp)"
asci naar html (ctrl–alt–a)
Dat is een lastige om netjes aan te maken. Ik heb er wel erg veel plezier van als hij werkt. Lastig dat de & uit Word gelijk is aan die uit de editer. Ik kom er niet omheen. Ik dacht dat dat vroeger anders was…
Hieronder een paar “gekke” tekens.
++ wordt: †
*x wordt: ×
080702
Behalve dat ik een pagina aan het starten ben over boogschieten (nog niet gepubliceerd) houd ik hier een lijstje bij met de belangrijkste nog te verhelpen problemen.
Helaas is de macrofile van mijn editer door het gebruik van verschillende versies van m´n editer corrupt geworden, die moet ik snel weer aanmaken.
–sitemap.htm: volgorde veranderen (sjimmie hoger) en links maken naar hulp xls–en.
–dnd.html: Sjimmie kleiner en hoger, plaatje miranda wellicht onevenredig groot, title plaatje arna onduidelijk (zelfs voor mij).
–zoeken naar een identifier waaruit iedereen ineens duidelijk is dat het om mijn site gaat, waar hij ook is (stijl).
–movies.htm: geen title bij de plaatjes, wel doen? veel werk.
–slashem.htm: eerste regel eraf en laatste hoofdstukken invullen
–index_vis.html: plaatje van hengelvis is groot en lelijke witte rand. Misschien gup van kop vissen nemen.
–vis.htm: niet alle gear beschreven in elk geval één hengel kapot, gemiddelden folmer en ronn nog niet goed bijgewerkt, zelf nooit bliek of snoekbaars gevangen, laatste gifje eraf.
–knopen.htm: nog eens op gemak doorlezen en commentaar bijvoegen als knopen op elkaar lijken.
–karper.htm: foto´s indien mogelijk.
–visingredienten.htm: link(s) bijvoegen voor sites met recepturen.
–zeevissen.htm: xls tabel bijvoegen
Na lang denken heb ik een op zich aardige manier gevonden om te zorgen dat de Lancasterpage altijd bladvullend is, en niet oversteekt. De oplossing (met javascript) was niet eens zo moeilijk. Ik vind het wel netjes. Het is alleen voor vele pagina's volledig overdreven. Maar juist bij lancaster.htm niet. Wat begon als met afstand de eenvoudigste (met <pre>) is nu zo´n beetje het code–technisch ingewikkeldste document geworden. Ik heb de lengte bepaald ahv (mijn) Opera. Ik vraag me erg af wat Mozilla of firefox er nu eigenlijk weer van maakt.
Langzamerhand blijft er nog maar één ding over, of laat ik het anders zeggen komt het steeds dichter bij: Ik wilde ooit nog een keer een stijl doorvoeren waardoor je altijd en in één oogopslag kunt zien dat het om mijn site of een gedeelte van mijn site gaat.
Tja…
1 november 2005 Er zaten vrij veel fouten in de css–bestanden. Dat is ongetwijfeld de reden geweest dat sommige dingen heel anders op Opera werden weergegeven dan in bijvoorbeeld Mozilla.
Ik begreep van Erix dat juist Mozilla zeer exact omgaat met de HTML–code, en fouten en –tjes dus direct negeert. Opera heeft klaarblijkelijk een uitgebreid foutomzeil en interpretatiesysteem waardoor je de meest vervuilde zooi kunt aanbieden waar het nog iets van kan maken.
Ondertussen heb ik ten eerste alles gespellcheckt, een pokkewerk omdat het om zulke grote lappen tekst kan gaan dat Word het opgeeft. Ik heb er – geen grap – dagen! over gedaan. Het bleek dat ik vooral enigzinds, anderzijds, belangrijk, sowieso en tafereel niet kan spellen.
Daarna heb ik eerst met mijn validator (off–line) alle files gevalidate, en fouten of waarschuwingen opgelost. Veel werk is er gaan zitten in het voorzien van de width, height en alt voor elk plaatje. In verhouding daarmee viel het omwerken naar css–stylesheet nog erg mee.
En vandaag pas heb ik bedacht dat w3schools vast wel een online validator had. En eentje voor css–bestanden. Sommige elementen bestonden helemaal niet eens bij sommige taggs, maar bij één tag zaten er ook bijvoorbeeld 5! fouten op de regel: geen ;´s, geen :´s, teveel "´s
Maar goed, na een paar keer uploaden en checken … ploef. Ik mocht twee iconen op de site zetten.
Met HTML–tidy en validator de site en files checken.
in bestandsnamen / in plaats van \ gebruiken en veranderen.
het schijnt dat m'n main.css te lang is geworden. IE, Mozilla en Firefox lezen de onderste regels niet. Ik ga denk ik een vis.css bijmaken. Raar genoeg kwam ik daar pas vrij laat achter omdat Opera weer eens nergens last van heeft.
Ik heb alle plaatjes die link zijn, maar zo niet worden aangegeven aangepast. In Opera zie je er niets aan, maar bij IE, Firefox en mozilla zie je een blauwe rand. Oplossing was border=0 bijvoegen.
opruimen troepcode als tr class="ui"
thumbs op vis.htm zijn niet doorzichtig genoeg
proberen alles in procenten te definiëren
sitemap bijwerken
overal versiedatum in hangen
alles vatten in classes. (Alles? Nee. Sommige dingen gaan me echt te ver.) Zie lancaster.htm met de kleuren voor losse letters die dus op de één of andere manier in een css moeten worden gegoten.
Het is al een tijdje mijn bedoeling een methode te vinden om snel en doeltreffend op steekwoorden mijn eigen site te doorzoeken.
De verslagen van Sjimmie bijvoorbeeld zijn vrij lang om even snel op te zoeken hoe die éne elf ook weer heette die achter de Casagrandes aanging (die we bij die vermoorde boer tegen kwamen).
Er zijn verschillende methoden. In javascript, als klein programmaatje en als groot programma dat als server dient.
Ik weet (nog) niet wat wijsheid is.
Ik heb een aantal files en steekwoorden bij die files ingevoerd. Zo is Habakuk aan de file sjimmie.htm verbonden.
Ik hoopte dat dit programmaatje dan zo vriendelijk zou zijn even alle hits op Habakuk in de file Sjimmie op te zoeken, en een klein beetje daarvan in de buurt van de hit te laten zien, maar zo werkt het dus niet.
Het was leuk, maar het enige is dat je alleen maar steekwoorden vind, en die weet ik zo ook wel te vinden, sterker nog, die moet ik toch zelf invoeren. De zoekactie wordt zo in geen enkel opzicht vergemakkelijkt.
Wat ik wel erg kan waarderen is dat het een nieuw scherm opent, dat het in principe javascript is, en dat de gebruiker het uitvoert, zonder extra software op de host. Anderzijds denk ik dat Erix wel een mysql–server (heb je die nodig dan?) heeft lopen op erix. Misschien zit 'm daar wel een de oplossing.
Hoe ik uiteindelijk wil dat het eruit ziet is:
––––––––––––––––––––––––––– –––––––
|Boer elf dood casagrandes| |Zoek!|
––––––––––––––––––––––––––– –––––––
results:
…Wat is dnd D&D Dungeons&Dragons of hoe je het ook noemt?
"Je gaat zitten en doet een boerenkool na."
Naar ik heb begrepen was dit niet voldoende om te snappen wat DnD is. Ik zal nog een poging doen…
erix.xs4all.nl/˜loedie/dnd.htm
…
…
…en mensen lagen, besloot ik eerst maar weer eens terug te gaan, en na eindeloos gezeurpiet vond ik in de wieg een doosje.
Ondertussen was ons wel duidelijk dat Thoril (de elf die Casagrandes hakt) me zocht. Van hem zijn we maar een beetje wijzer geworden, maar ik heb er wel het doosje geopend. Dat viel wat tegen. Dag feathery cloak. Dag laarzen. Dag wolvissen riem. Dag hollow dagger. Die boer had het goed verpakt!
erix.xs4all.nl/˜loedie/sjimmie.htm
Het lijkt erop dat je ook google kunt gebruiken voor het zoeken van woorden in je aangegeven bestand of site. Mij is dat nog niet gelukt. Ik zoek verder.
Dit zo overziende en intypende kom ik tot de ontdekking dat het eigenlijk juist niets met een search–engine las google te maken heeft. Ik kunt in html niet zomaar naar het midden van een tekst springen om daar even verder te lezen. En dat zou ik wel willen. Dat kan eventueel wel met ctrl–Find;Next, maar dat zoekt weer niet goed in de buurt…
Ik denk dat, als het stukje tekst rondom de hits maar niet te klein is, je er altijd wel uit komt, maar ik vind ik niet steeds makkelijker worden, als ik er langer over nadenk.
…
Gelukkig kan het ook anders! Zie de Wat? vindpagina. Het maken van zoveel links is echt onplezierig, en wanneer je meerdere hits wilt vergelijken is het ook ondoenlijk.
Ik kwam ook deze tegen (op http://www.gigablast.com/byose.html). Zeer veelbelovend. Maar ook hiervoor denk ik dat er iets mist. Resultaten namelijk. Misschien kan de engine die je gebruikt (zo te zien http://www.gigablast.com/search) alleen die pagina's doorzoeken die hij heeft gecached of in elk geval gelist. Ook erg jammer…
We gaan door!
Ondertussen is de site met alle aparte html–files en zuivere definiëringen van classes een ontiegelijk ondoorzichtige en verwarrende kluuwe geworden. Dat moet veel beter worden voorzien van commentaar, en/of hernaamgegeven.
En daar wordt dan nu (14 sept 2005) ook aan gewerkt.
Ik wil nog even opmerken dat ik ondertussen heb gemerkt dat ik veel meer opschrijf tijdens een d&d–sessie dan ik in verslag verwerk. Daarin staan ook vele namen en items en beschrijvingen die dan wel niet zo belangrijk lijken voor Sjimmie, maar wel voor een zoekmethode naar specifieke namen en plaatsen. Om daar iets aan te doen heb ik een file notes.htm aangemaakt, waarin ik zonder verder uitzoekwerk (vooralsnog) alle aantekeningen lazer die ik maak. Daarmee ben ik zo'n 60 sessies te laat mee begonnen (had ik die oude sheets maar bewaard!), maar het is niet anders.
070907
Ik heb besloten dat vooral de introductiepagina veel te vol was.
Daarom heb ik flink opgeruimd.
Ik heb er wel leut van dat op de index pagina alleen straks maar 5 iconen (afbeeldingen) staan en dat is het. (sitemap, dnd, download, vissen, waar mee bezig)
Ik moet dan wel voor dnd nog een pagina bijmaken, maar dat is al aardig onderweg.
Het vinden van de juiste iconen is, zoals ik al dacht nog het moeilijkst.
040624
24 jun 2004 is de oudste referentie aan mijn eerste site (een zipfile archief) die ik nog kan vinden. Daarin maakte ik een start met de avonturen van Sjimmie. De tekst die er toen voor werd gebruikt staat nu nog letterlijk op de site (021110 De Kaketoe en de Tijger, het offer, de voorouders), maar de ongeveer hele rest is anders.