webbed 10 juni 2022 (Laatste aanpassing 16 mrt 2023)   checked not yet

Back on track.



Nomenclatuur hamers. Technische hamertermen. Schematisch en morfologisch


Hier eerst de onderdelen van hamers.
En onderaan een setje links naar interessante clips met hamerswaardigheden.



Ook aan een eenvoudig gereedschap als een hamer
zijn verschillende onderdelen aan te wijzen en daarmee ook naam te geven! Hier heb ik dan die naamgeving.

Een hamer bestaat uit een zwaar deel dat ergens op kan slaan en een onderdeel om daar een beetje handig kracht mee te zetten. Een hamerkop dus, en een steel.

De kop is het hele bovenstuk en dat bestaat uit allerlei onderdelen.
En de steel is (blijkbaar) de hele rest.

Ik heb hier de namen voor de meest voorkomende onderdelen van hamers. Sommige andere addities zoals bijvoorbeeld aan een Vrijdagmiddaghamer, hebben natuurlijk (vast) ook een naam maar die wijst zichzelf (hopen we dan maar) op de hamer in kwestie.

schema morfologie pen– en klauwhamer schema morfologie mallet schema morfologie rest

#NederlandsEngels
   
Akophead
1baan (slagvlak)face
2—geen Nederlandse naam voor gevonden—bell / poll
3nekneck
4—geen Nederlandse naam voor gevonden—throat
5wangcheek
6oogeye / eyelet
7spie (wig)wedge
8klauwclaw
9pen, wigpeen or pein
   
Bsteel (schacht)handle (shaft, heft, helve)
10greep (handvat)grip
11stompbutt
12beslagringband / hoop
13verenstraps
14dulcollar
15beschermkraag, en meerprotective sleeve
16polsbandstrap
17gatlanyard hole (tail hanging hole)
18oogeye
19haakhook
20hielheel(?)
21nek van de schachtneck
22eindkapjeend cap



(A) Kop
(hamerlichaam, werkend deel, head, hammer dead, double head)

Kop of hamerlichaam. Soms, vooral bij hamervormig gereedschap, wordt er wel gesproken over het werkend deel. Alleen is mij vaak dan weer onduidelijk wel deel van de kop (of de hele kop?) ze dan dat werkend deel noemen. Maar het wordt ook heel vaak voor de ene - en de andere kant van de hamerkop gebruikt (vierkante kop om te slaan en beitelvormige kop om te splijten, of double head). De twee kanten hebben dan ook geen duidelijke naam. In het Engels wordt peen wel vaker gebruikt voor van alles en nog wat, maar formeel denk ik dan dat het zeer duidelijk, maar onzuiver is.
Eén van de eerste dingen die je opvallen aan een hamer is het gewicht van de kop. Heel zwaar? Heel licht? Belangrijk criterium voor wat de hamer doet, wat hij kan, en waar hij voor is bedoeld.
Er zijn verschillende materialen voor de kop mogelijk. Die hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van hoe je de hamer wilt gebruiken. Soms is het belangrijk dat de slag hard doorkomt, vaak ook dat het werk niet beschadigt, dat het prettig aanvoelt, enzovoort. Het materiaal van de kop is ook een belangrijk criterium voor wat de hamer doet, wat hij kan, en waar hij voor is bedoeld.


(B) schacht
(steel, stengel, handle, shaft, heft, helve)

Ik zou het zelf onder de maat vinden, maar ik kwam ook stengel tegen voor schacht. In elk geval ergens zag ik de handle ook opgedeeld in neck en grip.
De lengte van de hamer is een belangrijk criterium voor wat de hamer doet, wat hij kan, en waar hij voor is bedoeld. Met een hamer van 80 cm lang krijg je je spijker er echt niet makkelijker in.


(1) baan
(eind, slagvlak, kop, face, head)

De baan is het gedeelte dat contact maakt bij het hameren. Hoe vaak dit niet eind heet?! Baan. De baan kan verschillende vormen hebben voor verschillende doeleinden. En vooral ook van verschillende materialen zijn. Zachtere materialen dan waar je op slaat, beschadigen het werk niet. Baan en kop worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. De opzet– of inzetstukken van sommige hamers zijn eigenlijk vooral banen, geen koppen. Zie ook concaaf/vlak/convex. A belled face is een convexe baan, dat verwart met bell/poll. Soms wordt eindvlak gebruikt, zelfs voor puntig.
De banen zijn belangrijke criteria voor wat de hamer doet, wat hij kan, en waar hij voor is bedoeld. Gepolijst? Helemaal vlak? Hol zelfs? De vorm van de baan geeft veel informatie.


(2) bell / poll


The bell or poll of a hammer is the side of the face of the hammer. This varies in size depending on the design or purpose of the hammer. The larger the bell, the larger the face of the hammer. Ik heb er geen Nederlandse naam voor, maar het blijkt dus de zijkant van de baan, als er een scheiding is op de nek. De klauwhamer hier heeft er wel één, de bolkop ook, en de bankhamer niet. Mooi. Hoe een grotere bell ook een grotere baan oplevert was mij in eerste instantie duister maar begint me nu te dagen. Je zou het alleen om moeten draaien. Stel dat je een overdreven grote baan hebt, dan moet die terug naar de breedte van de nek (of misschien wel de throat) in het deel dat bell heet. En dat levert dan, met name als je een ronde baan had, makkelijk een klokvorm op. Bell. Misschien schuin teruglopend een bell, recht en hoekig (zoals het plaatje hier) een poll. Dat laatste gok ik maar. Het is ook nog steeds heel wel mogelijk dat bell en poll twee gelijke termen zijn voor hetzelfde en dat ik niet doorzie welk hetzelfde.
Voor wat het waard is. Ik zag dat de Warrington hammer een “slightly belled face” had. Bell–faced is daarbij gewoon convex. Dus dat betekent voor de bell/poll… Wat ik zeg, voor wat het waard is.


(3) nek (neck)


De nek is de hele lengte van de hamerkop van de baan (en de bell of poll) tot het midden van de kop. Ik weet niet zeker of je ook van een baan kunt spreken aan de klauwkant van de kop, maar ik zou niet weten waarom bij de pen van een bankhamer niet. Die heeft gewoon twee nekken die samen de hele lengte van de hamerkop beslaan.


(4) throat


Die term throat was mij lang onduidelijk. Ik zag al snel dat je natuurlijk deep throat hammers kunt kopen (zie plaatje 3 nek, zo één). En dat op zichzelf verbaast me niets. Maar die hamers (ze zien er uit als dogface hammers) zou ik ook zomaar long neck hammer kunnen noemen. Zeker op dogface hammers is er morfologisch geen sprake van een throat, long neck hammer is de juiste term. Nou vooruit, long neck hammer is een verder volledig oninteressante naam. In die zin is een deep throat hammer veel beter.
Opmerkingen als dat de throat “de andere kant van de neck” is, of “The hammer throat is the part of the head that connects the neck to the face” acht ik onzin (en/of zijn mij onduidelijk).
Ik ga uit van een definitie van eHow: The section between the face and center of the head is called the neck; it is simply a spacer. The curve of the neck is called the throat. The throat curves inward to improve the balance of the head. Simpel, zuiver, duidelijk. Ik denk nog even na over hoe de balans verbetert.


(5) wang
(cheek)

De wang van de hamer zit aan twee kanten naast het oog. De zijkant van de hamer dus. Vaak staat er de naam van de hamer, soms is er een alternatieve spijkertrekker, heel soms een nog exotischer additie, maar meestal wordt de wang niet gebruikt. Handig plaatje. Net een hamer zonder oog…


(6) oog
(hamerhuis, steekgat, steelgat, gat, eye, eyelet)

Er zijn vele vormen mogelijk. Wel of niet door en door, rond, ovaal, vierkant, rechthoekig, taps met de smalle kant boven of juist onder.
Zonder tools is het soms niet eens zo makkelijk om een oude schacht te verwijderen. Tip van survivors: Als je weer eens op een onbewoond eiland zit met een afgebroken steel, probeer hem dan en nachtje in het kampvuur te leggen, dan heb je goede kans dat de de schacht eruit brandt. Een oog is niet noodzakelijk, zie ook het plaatje van (5) wang (cheek).


(7) Spie
(hamerspie, klemstuk, wig, wedge, ringspie, Stahlrundkeil, Rundkeil, Ringkeil)

Het afvliegen van de hamerkop moet om allerlei redenen zoveel mogelijk voorkomen zien te worden. Bij houten stelen wordt de schacht voor het deel in het oog soms ingezaagd en voorzien van een (houten) wig. En daar dan nog eens een metalen spie in, dwars daarop. Soms is er alleen een ronde spie ingeslagen, een ringspie. Duits: Stahlrundkeil, Rundkeil, Ringkeil.
Maar er zit niet altijd een spie in. In Japan vinden de meesterhamerbouwers dat je schacht gewoon zo passend moet zijn gemaakt, dat een spie niet nodig is. En sommige houten hamers hebben een zodanig taps oog dat de hamerkop alleen aan de stompkant af kan vliegen. Dan zit de kop vaak ook niet eens echt vast.
Als ik een losse hamerkop heb, zet ik de hamer wel eens een tijdje in een emmer water. De (nek van de) schacht zet dan uit en de kop zit weer een tijdje muurvast.


(8) klauw
(claw)

De klauw is de gekromde, gespleten, platscherpe kant van de kop. Het is de kant waar je in de spleet de (kop van) een spijker kunt klemmen om hem weer te verwijderen. Daardoor heb je dan twee functies voor de hamer die elkaar goed aanvullen. Inslaan van spijkers, en verwijderen van spijkers. Er zijn werkelijk tientallen verschillende soorten klauwhamers, met allemaal net een andere kop (klauw). Of met allemaal net een andere kop (pen). Want ik zou me kunnen voorstellen dat de klauw in feite gewoon een andere vorm pen is. Klauw is wel aardig ingeburgerd.


(9) Pen
(wig, helmstok, vin, peen, pein, nose)

To peen of pein is de Engelse term voor hameren om de eigenschappen van metaal te verbeteren. Het Nederlandse woord pen kan ik dan alleen maar plaatsen als verbastering–Anglicisme daarvan. (Mijn ´normale´ bankhamer met dwarspen waar ik alle spijker– en timmerwerk mee doe (en met mij in Nederland velen die geen klauwhamer gebruiken), is dus eigenlijk oorspronkelijk bedoeld geweest als een hamer voor een smid. Om met die penkant het metaal wat uit te slaan/walsen.)
In het Engels wordt peen wel vaker gebruikt voor allerlei vormen aan de andere kant dan de slagkant van de hamer. Of nose en double nose, ook interessant.
Andere termen voor pen: wig, helmstok of vin. In het Engels wordt een ronde kant aan een voorhamer wel bullet nose genoemd.
De vorm van de klauw of pen, is natuurlijk ook een belangrijk criterium voor wat de hamer doet, wat hij kan, en waar hij voor is bedoeld.


(10) greep
(handvat, grip)

De greep. Een beetje een verdikking naar de stomp toe is wel prettig. Een tijdje met een steeds dunner wordende greep hard slaan maakt snel duidelijk wat ik bedoel. Er zijn prachtige grepen, hier en daar. Mogelijk kan een greep iets bijdragen aan vermindering van trillingen. Het is verder altijd fijn als je hamer niet steeds uit je hand glipt omdat de grip te glad of onhandig gevormd is. Er zijn ook anderssoortige grepen mogelijk. Die wijzen zichzelf.


(11) stomp
(eind van de steel, butt, tail of the hammer, end of the handle)

Ik stel nog wel eens wat precies op z´n plaats met de onderkant van de steel als ik denk dat een klapje met de gewone kop te veel schade zou doen. Geen naam voor gevonden. Ja, end of handle, maar zeg nou zelf… Ik zit te denken die dan maar hiel te dopen. Van kop tot hiel. Teen is te lossig. 221022 Hiel valt af. Zie (20). Kont kan ook. Kop tot kont, head to butt. (In het Engels is het nog veel beter. Stomp uiteinde: butt). Eikel (stomp eind). Ei. Kop en ei, ook wel geestig. Maar misschien is Eind nog de beste optie. "Sla de hamer op z'n eind om de kop vast te slaan." Ei kan ook. Niet gek. Eind of butt zou ik zeggen. (Wonderlijk en grappig dat de drie van de vijf termen die ik onafhankelijk van elkaar bedenk over stomp end, met ei beginnen!)
221112 Nee. stomp dit stomp dat. Het wordt wat mij betreft stomp. Dat is ook wat je ermee doet (ik). Niet slaan of hameren, maar even een stompje geven. Stomp. 230313 Ik bedacht me dat zwaarden ook veel goed gedokumenteerde onderdeelnamen hebben. Pommel is een zowel Nederlands als Engels woord dat wat mij betreft ook goed past. Ik weet alleen niet zeker of dat altijd ook een verdikking (verzwaring) moet zijn. Ik hou dus nu nog stomp.


(12) Beslagring
(ring, band, hoop)

Beslagringen zijn (meestal) ijzeren ringen of banden op de nekken, dicht bij de baan van houten koppen om de pruikvorming door het slaan binnen de perken (banden) te houden. Het mogen ook vierkante koppen zijn. Je neemt een ring en past het hout erin. Of je neemt je hamer en spant je band erom. De beslagringen kunnen op lichte hamers ook nog wat toevoegen aan het gewicht van de totale kop. De ringen kunnen al dan niet met schroeven of spijkers vastgezet zijn, en soms lopen er zelfs banden ijzer tussen de twee beslagringen om ze bij elkaar te houden. Ik zie soms ook houten hamers met twee banden van gewonden, gelakt garen. Noem die voor het gemak ook maar beslagring. Het gewicht zal daar niet erg van toenemen.
Op het moment dat er een beetje pruik is, zit de ring voorlopig vast genoeg.


(13) veren
(straps, strapped)

De veren zijn losse gehoekte (L–vormige) onderdelen en steken helemaal door het oog. Met de korte kant van de L houden ze de kop vast en met de lange kant zijn ze aan de schacht geschroefd. Dit alles om afvliegende koppen tegen te gaan. En vast ook wel om de schacht een beetje te beschermen tegen overstrike, zie ook (15). In het Engels is het straps. Strapped hamers hebben of de veren, of (13a) van de wangen naar beneden meegesmede "veren" die vastgeschroefd zijn aan de schacht. En er is tenminste één rubberhamer die geen veren, maar (13 b) een metalen band over de hele kop heen heeft tegen wegvliegende koppen. Omdat dat niet de functie van een beslagring is, zet ik die nu hier.


(14) dul
(collar)

De dul is meegesmeed met de kop en ook vooral bedoeld om de kop goed vast te krijgen aan de schacht. Het is lastiger te smeden, en komt tegenwordig vrijwel niet meer voor. De dul zit vaak ook vastgeschroefd. (Dat stuk waar je je steel van je schep aan het ijzer schroeft, dat is ook een dul.) Hij zal ook een beetje als beschermkraag kunnen fungeren.


(15) Beschermkraag
(beschermhuls, stootbescherming, steelbeschermer, handle impact protector, handle saver, overstrike protector)

Er is een hele lading namen voor die bus/buis/ring. De bus is niet bedoeld om de kop te verankeren, maar om, als je mis slaat op bijvoorbeeld een beitel, je schacht een beetje te beschermen tegen die inslag. Ik geloof dat ik de Engelse term overstrike protector het best vind.


(16) polsband
(strap)

Polsband tegen vallen, maar ook om eventueel te helpen trekken (haringen uit de grond, bijvoorbeeld).


(17) gat
(ophangoogje, hole, lanyard hole, tail hanging hole)

Komt toch nog wel regelmatig voor. Gewoon handig voor ophangen of touwtje (lanyard) eraan. Ik vind het altijd mooi als er een koperen of messing buisje in gelijmd zit.


(18 19) haak, oog
(hook, eye)

Ophangen, soms misschien haring uittrekken. Ze zitten vaak in de nek of de stomp van de steel geschroefd. Meestal zijn het addities van de eindgebruiker. Haak en oog kunnen zomaar van plaats wisselen.
Comm red: Eh, wat betekent dat?


(20) hiel (heel)


De hiel van de hamer. Soms moet je er juist wel of juist niet mee slaan. Verder logisch en duidelijk. Hoewel... Vind ik de hiel wel om mee te slaan? Heeft de kozuchi eigenlijk wel een hiel? Misschien alleen gevallen als die cat´s paw. Precies. Dat je hamerkop dus asymmetrisch op de schacht zit, wil niet zeggen dat de hamer een hiel heeft. (Hoezo precies? Wanneer wil het dan wel zeggen dat de hamer een hiel heeft?)


(21) nek van de steel
(neck of the handle)

En in elk geval ergens gevonden: the neck of the handle. Waarom ook niet. Handle kan in tweeën gedeeld: grip en neck. Van mij zou die wel wat hoger mogen zitten op de steel, bijna tegen de kop aan. Bij een aantal hamers is er een verdikking of uitloop van de schacht, vlak onder de kop, om de schacht mooi te laten aansluiten op de kop, en in sommige gevallen om zonder te kijken aan te geven hoe je de hamer vast hebt. Wat mij betreft heet het vanaf daar de nek van de schacht. Maar wie ben ik…
Ik zag het ondertussen nog ergens, nu met de juiste uitleg. Het blijkt het deel van de schacht dat in het hamerhuis steekt! Dus nog niet eens tegen de hamerkop aan, maar nog hoger, onzichtbaar! Althans vanaf de schachtkant.
De kopse kant van de nek van de schacht (eh, even denken, het deel dat je ziet als je de stomp op de tafel zet en dan van bovenaf door het oog kijkt) heeft nerven, jaarringen. En die horen zo evenwijdig mogelijk aan de kop te lopen. Net als bij een honkbalknuppel! Zie voor serieuze uitleg (met plaatjes!): 8. The Hammer.


(22) eindkapje
(plaatje, base plate, dopje, end cap)

Op sommige hamers zit op de stomp nog een plaatje of dopje. De end cap. Als er bramen of andere scherpe dingen in je hand blijven hangen met zo´n eindkap, zoals ik soms zie bij te slappe, metalen (verbogen) kapjes, dan vraag ik mij het nut daarvan wel af. Maar zo'n kapje (het kan ook van hout, rubber of voor mijn part van kan walvisbot zijn) kan ook voordelen hebben. Misschien helpt het wel heel goed tegen beschadiging van stomp en schacht voor mensen die met de achterkant wat aanstompen, want dat is vaak slecht voor de houten steel (pruikvorming op de schacht of gespeten stelen). In elk geval Eastwing (een Amerikaanse hamerfabrikant) heeft er ook prominent z´n naam en logo. Als je een holle stalen steel hebt, moet je ook wat. Dat wordt dan overigens meestal opgelost in de greep. En als je je eigen schacht maakt, kan het ook gewoon heel erg extra mooi zijn.
Er was nog iets, wat was het ook alweer? Oh ja! Als je zo'n lederen grip hebt, dan heb je een endcap nodig om het leer op z'n plaats te houden. De endcap is dus ook de stomp.
Eventueel analogisch aan de naamgeving van zwaardonderdelen: als je op de pommel nog een knopachtig dingetje hebt zitten is dat de knoop of button.


(23) vatting
(houder)

–nog niet in een plaatje verwerkt!– De vatting is ofwel het deel van een kop dat de inzetstukken vasthoudt. Dat zijn specifieke koppen. Of, en dat kan ook, het deel dat de hele hamerkop vasthoudt. Die inzetstukken (slagdoppen) kunnen ronde plaatjes zachter materiaal zijn, of leer, of juist harder materiaal dat bijvoorbeeld af en toe geslepen, dan wel vervangen moet worden. Ze bestaan met schroefdraad om de inzetstukken vast te draaien, met wig om ze vast te slaan en openschroefbaar zodat je inzetstukken vast kunt klemmen. En dan zit je ineens weer in grijs gebied: tape kan in bijzondere gevallen ook.


(24) clipje
(andere dingetjes, clip, weird shit, ruler)

–nog niet in een plaatje verwerkt!– Een aantal hamers heeft een clipje, dingetje of ander kleinig hulpstukje op de schacht of kop. Die addities geven direct al aan dat de hamer voor zeer specifieke doeleinden gebruikt wordt. En zoals altijd met dat soort dingen: het is soms erg lastig bijvoorbeeld zo'n clip heel te houden, en misschien nog wel lastiger hem met de juiste te vervangen als hij verbogen of kapot is. De specifieke addities zijn natuurlijk ook belangrijke criteria voor wat de hamer doet, wat hij kan, en waar hij voor is bedoeld.


(25) spijkerstarter
(spijkerhouder, nailstarter, magnetisch)

–nog niet in een plaatje verwerkt!– Een spijkerstarter of spijkerhouder zit op steeds meer hamers waar je ook spijkers mee kunt slaan. Vaak wordt de spijker met een magneetje vastgehouden. Vroeger zelfs met een volle hoefijzermagneet, zie die hoefijzermagneetlink voor waarschijnlijk waarom.


(26) kling
(mes, inzetstuk, Klinge, edge)

–nog niet in een plaatje verwerkt!– Een kling, mes, inzetstuk, is vaak extra hard metaal (keramiek/widia) en specifiek om te snijden/knippen/scherp beitelen, zelfs voor harde steen. Het is een vast onderdeel aan de kop (het is niet wisselbaar).


(27) trekker
(spijkertrekker, nail puller)
–nog niet in een plaatje verwerkt!– Een trekker, spijkertrekker, anders dan die van de klauw van een klauwhamer. Het is vaak meer een additie dan echt je van het. Maar je zal ´m nodig hebben!


(28) slot
(sparing)

–nog niet in een plaatje verwerkt!– Sommige koppen hebben op het eerste gezicht wonderlijke sparingen in de kop. Die hebben zeer specifieke functies, bijvoorbeeld om ergens langs te kunnen bewegen of om iets te klemmen, maar soms ook vrijwel alleen om gewicht te sparen.

absolute vorst



Tevreden? Hiermee alle onderdelen van de hamer benoemd?

Ja. Goed verhaal. Er is vast nog wel meer.

In elk geval weer wat mooie minder gebruikte termen bij elkaar: baan, schacht, pen, greep, dul, ringspie, kling.

Toch merk ook ik, iedere keer als ik er weer een beetje serieus naar kijk, grensgevallen en discrepanties op. En hamers met verschillende namen (de dolhamer en kluisterhamer schieten mij nu te binnen) die eigenlijk toch hetzelfde doel hebben, en in zekere zin dan toch hetzelfde zijn. Als ik me er te lang, te erg aan ga ergeren, doe ik er soms uiteindelijk iets aan. Maar nu nog niet.

Wonderlijk. In het Engels zijn er meer termen te vinden. Dat er in het Engels ook meer morfologische namen zouden zijn, lijkt me sterk. Misschien heb ik te weinig Nederlandse oude eind 19e eeuwse boeken doorgespit, want wat je daarin vindt, is meestal tergend accuraat.

Wat er verder nog speelt bij naamgeving zijn de topografische– en andere typeringen van de hamers zoals patterns, types, American, French.
Hoe kun je een America pattern hammer herkennen? Onduidelijk. Wirwar. Geen touw aan vast te knopen. Sowieso verwacht ik dat de termen door elkaar heen gebruikt zullen worden op internet, maar ik hoop nog een keer duidelijkheid te kunnen scheppen.
Ik heb dat inderdaad gedaan.



Wat verder nog?


Wanneer is iets een hamer?
Als de intentie was om er iets mee te raken met kracht, vond ik het al gauw een hamer. Had het de goede vorm? Hamer. Ik heb het niet zo héél eng genomen. Maar op de één of andere manier vind ik een polo mallet wel een hamer, en een honkbalknuppel niet. Tja…

Allerlei vormen van planten/dieren, vlaggen, bijnamen, enzovoort doen hier dus niet mee.

En er is in elk geval een zeer grote hoeveelheid nota bene gepatenteerde klauwhamers, met allemaal een net andere klauw. Ik heb besloten die ook niet allemaal (beter gezegd: allemaal niet) op te nemen.

Wat ik ondertussen ook wel met zekerheid kan zeggen, is dat verschillende landen verschillende woorden hebben voor hameren, en dat voor mijn gevoel hameren daar ook net iets anders kan betekenen. Als ik kijk wat hamer heet op vertaalde sites uit India, China of Turkije, lijkt hameren van toepassing op hele andere dingen (tools) dan in Nederland. Dingen die daar vrolijk hamer heten, halen hier nooit (maar net) de lijst. In denk dan bijvoorbeeld aan die telescopische muurcheckhamer. In het Nederlands, en in denk ook niet in het Engels, was er ooit iemand op het idee gekomen dat ding een hamer te noemen. Maar zo schiet het natuurlijk wel lekker op.

Wat ook lekker opschiet is een spel dat even 85 extra hamers had verzonnen, eigenschappen en levels erbij, vertaling in het Engels of Frans, plaatje, moodboard. Bij toeval stuitte ik er bijna helemaal aan het eind op. Ik stond werkelijk paf. Maar die kan ik natuurlijk niet als hamers opnemen. Ik heb besloten ze als tekst op te nemen.

Je kunt veel uit de namen halen. (Dank je de koekoek. Ik heb de meeste hamers met mijn browser gevonden. Die accepteert voornamelijk tekst, dus namen).
Verwijzingen in namen naar hameren:
Woorden waar de volgende woorddelen in zitten:
Beuker, drijver, haan, hamer, hei, klapper, klopper, knots, moker, rammer, slaghout, stamper en tikker.
Ik geloof dat ik timmeren ben vergeten in te voeren. Timmer. Wonderlijk woord eigenlijk.

En uit het Engels:
Buster (met kracht beuken), Cock (haan), hammer (hamer), knocker (klopper), mallet (hamer/klopper zoals in polo mallet en wooden mallet, meestal niet van metaal), maul (serieuzere hamer klopper zoals in chime maul en spike maul), pounder (stamper/stomper), en tapper (tikker).
En dan nog marteau (le) en Hammer (der) in het Frans en Duits voor hamer (de). In het Japans 金槌 (suru) of ハンマー (Hanmā). En молотка voor Russisch. Die laatste drie neem ik voornamelijk maar aan. Sowieso lijk ik twee verschillende schrijfsystemen te gebruiken voor het Japans en ik geloof dat die ook bestaan. Nou ja, zowel mijn Japans als mijn Russisch zijn aardig vastgeroest.


Als je iets maakt, maak het dan mooi





En als laatste heb ik een aantal clips op YouTube die (ook) over hamers gaan. Er zijn erg veel clipjes, maar deze selectie vond ik toen leuk of goed.

(Het plaatje is de link.)

The Art of Gold Beating (1959) ❘ British PathéThe Art of Gold Beating (1959) ❘ British Pathé (3:15). Het is je reinste propagandaopzet. Chaplin zou er zo tussen kunnen staan.
German Hammer Juggler – TRANSLATEDGerman Hammer Juggler – TRANSLATED (1:07). Zover ben ik nog niet.
How To Make a Hand Engraved Hammer with Simple ToolsHow To Make a Hand Engraved Hammer with Simple Tools (15:56). Simple tools. Niets van gelogen. Maar wunderbar mooi werk!
golden oldie400 Million Year Old HAMMER Explained (4:29). Precies! Leg dat maar eens uit!
Blacksmithing - Forging a chipping hammer - Torbjörn ÅhmanForging a chipping hammer - Torbjörn Åhman (18:49). Ik vind die Torbjörn Åhman sowieso al zo'n vreselijk mooie en verfijnde smidsdingen maken. Deze hamer is daar ook weer een voorbeeld van. Zie bijvoorbeeld even hoe netjes die greep is. Of alleen al die spie.
Hamer van kruissleutel en riemHamer gemaakt van een kruissleutel en riem (14:12). En zo kan je ook smeden. In ieder geval minstens zo geestig. En ook een mooi idee en uitstekende uitvoering.
Muziekinstrumentele hamersGalina Ustvolskaya - Composition №2 (21:37) 8 contrabassen en een piano en een doodskist.
Over het uitvoeren van het stuk: “Het zijn bijna alleen maar kwartnoten die je ziet… Simpeler kan het bijna niet. Wat het zwaar maakt is dat je die grens over moet gaan. En dat je die mokerslagen, … dat je dat met je vlakke hand moet, … die clusters. Dat er dan op een gegeven moment staat FFF crescendo expessivissimo, en dan komt er nog een F bij en nog één. En dat je op een gegeven moment die kracht bijna niet meer hebt. Er zijn stukken die fysiek pijnlijk zijn.”
– Reindert de Leeuw.
100.000 slagen100,000回叩いて完成するカップを作るプロセス (vertaald iets als: Het proces van het maken van een beker die klaar is na 100 000 keer kloppen) (14:36).
“Ik heb een oom met een hamer.” — ”Oh, dan kunnen we het mooi van jou leren!” Dat patroon dat hij er aan het eind in heeft is buitensporig. Echt het allerenige wat mij nog een heel klein beetje verbaast, is dat hij het ding niet in een fles heeft geslagen, zoals die schepen in flessen.
Offset Turning – Hammer HandleOffset Turning – Hammer Handle (34:48). Er is veel uitleg bij, stap voor stap voor stap. Maar daarna kun je maken wat je maar wilt, ook.
I Made the World´s Most Powerful Hammer!I Made the World´s Most Powerful Hammer! (21:06). Ja, die zit er goed in! Levensgevaarlijk! Maar met voldoende humor (en kunde!) gemaakt. Mooie reclamefoto voor metaaldraaibank ook… (Zo´n schort heb ik al maar ik loop meestal op mijn sokken.)
Making a Plane Setting HammerMaking a Plane Setting Hammer (9:08). En simpel dat het lijkt…
A4 sledgeDIY A4 Paper Thor Hammer ❘ How To Make Easy Paper Hammer Weapon Tutorials ❘ Origami Axe Crafts (17:29) Fikse hamer van A4 papier. Dit is géén origami! Maar wel weer eens wat anders dan een kraanvogel.
Making Amazing FIST Hammer – Real Hand Made!Making Amazing FIST Hammer – Real Hand Made! (19:59). Dit is ook een kunstenaar! Ik zou er niet teveel mee slaan! En zeker geen ijzer of spijkers. Maar mooi, heel mooi. En als je kijkt waar hij de dimensies mee bepaalt, lijkt het bijna zelf haalbaar.
Homemade Soft Faced Mallet – Scrapwood Challenge Episode SixteenHomemade Soft Faced Mallet – Scrapwood Challenge Episode Sixteen (12:49). Aantal slimme dingetjes en gewoon een heel mooie hamer, aan het eind.
Vodka hamer, logisch. Vodka, hammer and brush: How to open a Beluga Gold Line Bottle كيف تفتح قنينة بيلوچا چولد لاين(2:26). Altijd goed. Een hamer die je één keer behoorlijk kunt gebruiken en daarna kwijtraakt als je net een mooie Marjaryasana positie hebt gerealiseerd.
The Art of Spitting Tacks The Art of Spitting Tacks – Broadway Upholstery School (4:31). Snel stofferdersnageltjes zetten met één hand. Verloren ambachten. Jammer, zeker die grap met meerdere maten of soorten nagels.
Tungsten Thor´s Hammer (World´s HEAVIEST)Tungsten Thor´s Hammer (World´s HEAVIEST) (19:14). Als je er dan toch voor gaat, doe dat dan ook. En dat laten ze zich geen driemaal zeggen.
Секретная функция обычного молотка!!! Такого точно еще не видели! (Hamer met maatvoering)Секретная функция обычного молотка!!! Такого точно еще не видели! (vertaald iets van: Geheime functie hamer. Deze ken je niet!) (6:07) Ik was de Russische naam even kwijt, en het viel mij niet mee die terug te vinden. Ik weet nu wel dat молотка hamer is in het russisch. Nergens ook maar iets van een soortgelijk maatvoeringsssteem gevonden, overigens. Hij is wel iets op het spoor. Maar ik hem! Ik zou nog wel benieuwd zijn wat hij vertelt over het klemmen van de hamer in hand en biceps.
Okee. Hij blijkt het te hebben over de test of de lengte van de schacht goed bij jou past. En ik zag dergelijke patronen uiteindelijk wel bij bijvoorbeeld Boss Hammers.
Mirock Tiny Brass HammerMirock Tiny Brass Hammer (3:57) Simpele tools. Z´n accuboor is z´n draaibank. Z´n cnc is z´n cnc. En zie dan dat er maar eens van te maken. Ik geloof dat ik de schacht nog het mooist vind, met zo'n messing inzetstukje op de butt. Dat hoeft dan wat mij betreft niet gefreesd te zijn. (Gewoon even graveren met de hand!) Maar je hebt altijd baas boven baas. Inspirerend.
Mexican exploding hammersExploding Hammer Festival in San Juan de la Vega, Guanajuato, Mexico 2019. (5:04) Dat hakt er lekker in! Ze doen natuurlijk niet àlles beter. Maar schoenen met flinke punten en klaphamers, dat zit wel snor daar.
The EngleThe Engle (1:33) Waarom een plectrum als je ook gewoon met een hamer kunt hengsten?