webbed 24 juni 2008 checked 30 oktober 2005

˜ ˜ ><(((((º> ˜ ˜ Vissen op zee met Loedie

Back on track.

Ik ben van plan de rest van de winter op zee te gaan vissen van het havenhoofd van Scheveningen of vanaf Hoek van Holland. Ik heb daarvoor eigenlijk niet de juiste gear. Je moet namelijk ver gooien (met behoorlijke gear op zich niet echt een probleem) en wachten in weer en wind.
Ik ben 051228 voor het eerst gegaan. Ik vond het op Scheveningen niet erg prettig tijdens het vissen, maar vooral in de dagen erna bleef het knagen.
En ja hoor 060102 ik vissen. Precies tussen eb en opkomend water in. Het kwam niet anders uit. En niets vangen. En die mensen die pas om 02:30 aankwamen om te starten hadden er al 4 voor ik alles had ingepakt. Een feest. En bijzonder leerzaam.


Ik hou bij wat ik vang.

Hoe gaat dat dan?
Bij het vissen vanaf de kust is het ietsje anders. Normaal ga je met opkomend of afgaand water, liefst 's nachts. Daarvoor zijn tabellen, en internetadressen actueel en in de toekomst. Ik echter ben aan maandagavond gebonden.
's Nachts komt de gul dichter aan de kust, maar je zoekt toch altijd een geul of zo om in te werpen. Ik heb nog niet helemaal besef waar die geulen dan zijn, of hoe je erachter komt waar je ze kunt vinden. Daar moet ik nog eens achteraan.
060102 Ik heb nu drie dingen begrepen. 1–De vaargeul bij de havenhoofden ligt ver naar het midden. 2–Als je erin hebt gegooit merk je dat doordat je lastiger op moet halen; je moet het lood eerst de geul op trekken. 3–Vis zit ook 25 meter van de kant. Dat laatste is natuurlijk alleen voor beginnelingen en voor geharde scheveningers die tussen 02:30 en 03:15 vier behoorlijke vissen vangen terwijl jij staat in te pakken, al klagend over aanbeten die maar niet doorbijten.
060109 En nog één ding. Niemand staat tussen de havenhoofden te vissen. Desnoods vissen ze tegen de wind in, maar niet tussen de havenhoofden in. Vroeger nog wel. Misschien heeft dat ook een reden. Misschien moet ik zoeken naar de plek waar het behoorlijk stroomt.

Je neemt je lijst met spullen mee, en vooral ook een klinke set warme kleding. Een poolpak (of visserspak) zou geen overbodige luxe zijn. Ik miste laatst eigenlijk ook behoorlijk licht, want er staan daar geen lantarenpalen. Er blijken toch wat prettiger oplossingen dan zo'n mooie pretromax met z'n petroleum en voorverwarmvloeistof. Ik zag dat er een soort houdertjes voor aan de top van je hengel zijn die je kunt gebruiken om een breekstaafje in te klemmen. Met een hoofdlampje om je tuigje klaar te maken ben je dan klaar.
Ik vis vanaf het havenhoofd, met de wind mee. Hengel, molen, loodje en flinke haak eronder, lood schuivend. (Ze zeggen dat één haak het best is). Ik ben er nog niet helemaal van overtuigd, en doe er ook nog een deltaafhouder boven met een iets kleiner haakje. Dat gaat wel van de maximale werpafstand af… Dat is eigenlijk jammer. Ik heb net alles zo earodynamisch mogelijk geknoopt. Ik ben er van overtuigd, zeker met de "enorme vangsten" die op het ogenblik worden gedaan op scheveningen (20 scharren en 15 gulletjes of zo) dat die grap met de deltaafhouder extra niet eens zo gek is. Ik zag nog een andere onderlijn met een schuiflood, en een dwarrellijn met een grote en een kleine haak (eindje van de knoop op de kleine haak niet afknippen maar grote haak aan vastmaken;), en die ga ik volgende keer doen. Er blijkt een tekeningetje van te bestaan. Al die vage zooi hang ik er niet aan, misschien wel kralen tegen knoopbeschadiging.
En dus met pieren (fleurnaald), zagers of (en dat ga ik morgen dus doen) inktvis. 060102 Nu, dat heeft dus weinig opgeleverd, al bleef het aas er inderdaad heel mooi opzitten. De formule zal deugen, ik zal het nog eens een paar keer proberen. Met de fleurnaald was het overigens nog niet eens zo makkelijk om die reepjes eraan te krijgen, maar zitten ze, zit je gebeiteld (lekker rustig).
Voor het ingooien leg ik het lood met lijn en al op de kant, ren twee stappen naar voren (vroeger flink speergeworpen), en kleun zo hard ik kan de hele zwik weg. Daar is die voorslag voor. Het schijnt dat je met de pendulumworp pas echt ver kunt gooien. Als ik niets te doen heb, en me lens verveel, zal ik die proberen te leren. Met een licht loodje, want ze raadden al een voorslag aan van 75/00. Pittig. 60102 Nee, ik heb me niet verveeld. Wel heel hard gegooid. Met het lood schuin achter me. Zodat ik lekker lang kon slingeren. In het donker kan ik absoluut niet zien hoever ik gooi. Ik heb het vermoeden dat het redelijk op afstand is. De hele grap is dat ik nog veel en veel meer kracht kan zetten maar dat om drie simpele redenen niet doe. Ik ben erg bang dat de 50/00 voorslag die ik gebruik op de knopen afbreekt als ik echt kracht zet (nota bene knopen die ik zelf heb gelegd (maar kort afgeknipt of voor mijn gevoel beschadigend zijn geweest voor de lijn; misschien moet ik vaker spugen voor het aantrekken;), ik vraag me af hoe sterk een 10 jaar oude Atlas Composite Carbon 2250–400 is maar vertrouw het niet, en de draad begint al aardig te snijden in mijn wijsvingertje. Moet dat soms niet met je wijsvinger? Misschien een wijsvingerhoedje? (Nou, 60/00 werkt al aardig tegen insnijden.)
Dan zet of leg je je hengel weg. Ik heb de laatste keer de hengels rechtop tussen de stenen gezet, en dat werkte behoorlijk (oude rotten zag ik dat ook doen). De hengels beschadigen daar wel heel snel van. Ik heb geprobeerd dat een beetje tegen te gaan met gaffertape op de onderkant van de hengel, waar hij geklemd is. Dan kijk je van een beetje opzij naar het topje en als dat onregelmatig gaat bewegen heb je beet en kun je inhalen. Je topje gaat altijd heen en heeee–weer en heen en heen en weer en los en maar beet zie je. Althans als je je topje dus kunt zien. Daarvoor ga ik binnenkort die breekstaafjeshoudertjes aanschaffen. Het is bijzonder irriterend je eigen hengeltop niet eens te kunnen onderscheiden in de sterrenlucht, zodat je altijd in die vuurtoren van scheveningen staat te loeren.
Ik begreep dat je niet hoeft aan te slaan, en dat dat zelfs kansverlagend is. Misschien met schuiflood wel… Misschien kom ik er ooit achter door ervaring, al ziet het er niet naar uit.
Ik denk dat het nog niet eens zo meevalt om een gul in het donker tussen al die blokken door op de kant te krijgen, maar wie weet. Mij lijkt dat een vis die onder je lood zwemt misschien wel gaat. En ook na gisteren kan ik daar dus nog niets over zeggen. Ik ga er wel wat meer rekening mee houden, wanneer ik daar weer ga staan, ik wil het water toch minstens wel kunnen zien… Dat was, kan ik nu na één gulletje zeggen 060117 inderdaad fijn.

Zo, ondertussen heb ik wat gevangen (060206) en dat ging toch wel ietsje anders…

Ik ben van plan wat meer gebruik te gaan maken van "het systeem van Folmer".
Met Folmer ben ik gaan vissen en die presteerde het om niet verder dan een meter of 3 voorbij de stenen in te gooien. Alles leuk en aardig, maar daar ving hij vis na vis. En toen ik daar ook ging ingooien, nèt na de laatste steen, ging het bij mij ook snel lopen.
Ik vis nu met bezemharen, een leuke en relatief goedkope manier van vissen met afhouders. En met 100 gram ongeankerd lood, wat kleinere haken. En het lood onderaan, zoals ik ook vanaf de boot vis. Tussen de havenhoofden in, nota bene. Met een breekstaafje vastgetaped aan mijn topjes. Zonder kralen of wartels, deze keer met pieren en zagers, met onderhands ingooien(!) op een plaats waar je goed over de stenen naar voren kunt lopen om bij het water te komen, zodat het ook geen enkel probleem is om de vangst binnen te takelen, op een plaats waar Folmer zelfs niet meer dan één haakje heeft verspeeld op de hele avond vissen!
We hadden 13 torretjes van 22.30–00.15. Dat lijkt me echt behoorlijk. Het fileren van die vis heeft, om maar wat te noemen bijna tweëenhalf uur geduurd! En een paar dagen pijn aan mijn nek.
En je ziet je beet goed! Op die afstand heeft je haak ten minste nog voeling met je topje. Beet is niet te missen. Al dat gelazer van ´was dat nou beet of niet´ is echt onzin. Je ziet het echt. Aanslaan hoeft niet.

Wat fascineert?
–de zee zelf
–het vissen in hetzelfde schuitje met allerlei andere (waarschijnlijk meer ervaren) vissers.
–de nacht en het ontij
–de gear
–het vergelijken van de vangsten
–het fel trillend topje van je hengel
–het is op de één of andere manier heel sociaal. Je hebt ook meer je handen vrij voor een gesprek, een praatje, enz. Wildvreemde vissers wisselen onderling wat ervaringen uit, komen even zonder te visssen kijken hoe anderen het doen, enz.

Gear: de Hengels
Voor het vissen vanaf de kust heb je wel zo'n 5m lange hengel nodig, beter nog, twee. Om ver te kunnen gooien, en de vis over de stenen te kunnen takelen. Ik heb daar nog bijna geen ervaring mee, maar hoop daar binnenkort meer over te kunnen berichten (060101). Nee dus. Alle lengte te spijt: als de vis meent beter te bijten in je uptide zal je het daar dus mee moeten doen. En dat was dus geen probleem.

Gear: Molens

Gear: lood en haken
Voor scheveningen raden ze ankerlood van 125 of 150 gram aan. Ik denk dat ik ook ongeankerd lood ga aanschaffen van bijvoorbeeld 80 gram. Zat als er weinig stroming is, en een beetje lopen vind ik niet erg.
En dan de haken. Ik wil ver kunnen gooien (waarom eigenlijk? voor de sport…) en dus aerodynamische tuigjes (rigs). Bij voorkeur dus geen afhouders. Ik doe één grote haak onderaan de dwarrellijn, en eentje een stuk daarboven, ook op die zelfde dwarrellijn. Ik weet niet of dat echt werkt, maar zie geen reden dat het helemaal niet zou werken. Misschien ga ik nog over naar een dwarrellijn met grote haak, en op die lijn ook een bloedlus (of deze uit Zeehengelsport) met een haakje kort daarop.
Dat eindeloze gepeuter in het donker om je tuigje bij elke keer ophalen weer uit de knoop te halen gaat aardig vervelen. Ik zal wat meer bezemharen gaan klaarmaken. Die werken ook perfect als je de tactiek daarvan even doorhebt.

Zonder lijstje ben je nergens. Deze dingen moeten mee naar de kust. Voorbereiding is hier helemaal het halve werk.
hengelfoudraalhoofdlampje
Ron Thomson Silver Spirit Surf 450gaffertape voor breekstaafjes
molen Spro Intessa Power caster 460 31/00breekstaafjes (3 mm)
Atlas Composite Carbon 2250–400breekstaafjes (4 mm)
molen Vendex 30/00 
visemmeraas (pieren, zagers, reepjes inktvis, frituurspiering)
tape 
 2x handdoek
60/00 spoel voor voorslagfoam zitmatje
40/00 spoel voor rigscamera(tje)
35/00 spoel voor lijnplastic tasje
  
paar ankerlood 125 en 150 gr.2 spijkerbroeken
paar kogellood 80 of 100 gr.2 paar sokken
wartels met speldbergschoenen
behoorlijke haken 5 cm langT–shirt korte mouwen
behoorlijke haken 3 cm langT–shirt lange mouwen
kralen om knopen te beschermentrui met ritskraag
2 wapperlijnen reeds klaar met soort heeeele lange pennel met oog en hakendas
delta afhouderswollen trui
rode afhoudershoofdband om de hals
 zomerjas
schaarpet met oorkleppen
centimeterwinterjas
fileermes 
pierennaalden 
  

Aas

Pieren. Dat zijn de zeewormen die overigens veel slapper zijn dan regenwormen, maar waar je er wel gemakkelijk een aardige set van kwijt kan op je haken. Ik steek alleen maar pieren bij, ik haal er niet af. Een fleurnaald is zeker bij koud weer zeer handig.
Zagers. Blijven iets beter dan pieren, hebben een soort pootjes (kieuwen) en vullen in hun eentje een haak.
inktvis. Als je ver wilt gooien heb je gauw last van onwijs slappe zooi. Pieren en zagers zijn vind ik best prijzig, en hebben voor mij het nadeel dat ik moet plannen dat ik ze ga halen in Scheveningen (op een andere dag dan dat ik ga vissen). Inkvis is veel goedkoper, je kunt er reepjes van snijden, invriezen, en je schijnt veel minder last te hebben met ver gooien dan met een stukje vis, of garnalen, of mossels, of krab, of enz. Morgen (060102) ga ik dat uittesten. 060102 Klopt. Jammer dat je er niets mee vangt.

Wat ik vang.
Beter dan nietsGewoon niks. Meestal als enige. Gul is de enige vis de telt. Gul is de visterm voor kabeljauw. Ik heb wel eens begrepen dat een gul van meer dan 20 kilo een kabeljauw heet, en kleiner dan 2 kilo een torretje. 20 kilo is erg groot.
wijting is goed eetbaar, maar ik vind het niks.
steenbolk is lastiger eetbaar, vanwege de vele graten (heb ik me laten vertellen).
Schol en schar zijn leuk, maar vaak ondermaats.
Geep is mij nooit gebeurd.
Makreel kun je soms per ongeluk vangen tijdens het ingooien, als je lood maar niet wil zinken.
Paling is eigenlijk een vis waarvoor ik in het verkeerde seizoen vis.

In zout water vang ik sinds 28 dec 2005:
bot geep gul makreel paling schar
Pleuronectes flesus (Linnaeus, 1758) Belone belone (Linnaeus, 1758) Gadus morhua (Linnaeus, 1758) Scomber scombrus (Linnaeus, 1758) Anguilla anguilla (Linnaeus, 1758) Limanda limanda (Linnaeus, 1758)
0/0 cm: 0 0/0 cm: 0 21/30 cm: 8 0/0 cm: 0 0/0 cm: 0 0/0 cm: 0
schol bolk tong wijting prik puitaal
Pleuronectes platessa (Linnaeus, 1758) Trisopterus lucus (Linnaeus, 1758) Solea solea (Linnaeus, 1758) Merlangius merlangus (Linnaeus, 1758) Petromyzon marinus (Linnaeus, 1758) Zoarces viviparus (Linnaeus, 1758)
0/0 cm: 0 0/0 cm: 0 0/0 cm: 0 0/0 cm: 0 0/0 cm: 0 21/21 cm: 1


LukHet is geen hengelsite, maar toch de moeite waard!