Finaal Recept van Laila
Probaat eendenborst- en sherryvrij recept
voor noodgevallen
(als daar zijn: levensmoeheid, huwelijksverdriet en andere
vormen van wanhoop).
Vliegenzwammen met rode kamperfoeliebessen
en een
pittige waterscheerlingsaus.
Ingrediënten voor 17 personen:
6 kg. vliegenzwammen; 3 l rododendronhoning; 40 gr. ridderspoorzaad;
37 gr.
gemalen wrangwortelknol; 7.5 ons kamperfoeliebessen;
3 forse waterscheerlingen;
39 druppels ligusterazijn (vers getrokken);
8 snufjes zonnedauwbloem p.p.
Keukengereedschap:
1 zeer scherp visdienmes met porseleinen heft;
1 linkshandige kaasschaaf met
gedraaid ivoren handvat;
1 lichtgevende, gifgroene pittenverwijderaar van
onbestemd materiaal
met bijbehorend -beslist onbespoten- pittenopvangschaaltje,
doorsnee 7 cm;
5 grote kristallijnen glazen met roodmessing voetjes; 1 koperen
snijbonenmesje;
1 pak bierviltjes; 2 wijde, geelgelakte Bengaalse schalen,
van binnen getooid met paarse salomonszegelmotieven; een kompas;
1 rieten mand met 14 hengsels.
Er
wordt bij dit hoofdgerecht onder geen beding iets te drinken geserveerd,
maar als aperitief kan een vingerkommetje blauwe monnikskaplikeur geschonken
worden,
gegarneerd met een takje wolfskers -te gebruiken als een soort lepeltje
teneinde het delicate vocht met kleine druppeltjes tegelijk te savoureren.
Bereiding:
De paddenstoelen dienen gezocht te worden, en geplukt,
tussen zonsondergang en de
laatste vier minuten voor middernacht,
maan in het eerste kwartier op een oneven
dag van de week en een datum boven de 30.
Alleen exemplaren die tezamen een heksenkring vormen
van exact 21 zwammen komen
in aanmerking.
Met dien verstande dat de exemplaren die moeten blijven staan
de vierde, de tiende, de twintigste en de eenentwintigste zijn, gerekend vanuit
het nnw.
Alle andere exemplaren in de rieten mand met de 14 hengsels draperen
en bij
thuiskomst onverwijld overgieten met verse rododendronhoning.
Na drie uur de zwammen één voor één halveren met het visdienmes
en de
hoedhuid scalperen met de kaasschaaf.
Hierbij zorgvuldig de maden apart houden
voor de garnering.
Het scalpeersel verdelen over de kristallijnen glazen en die 4 minuten, 14
seconden in de koelkast,
derde slee van onderen, laten rusten, zorgvuldig
toegedekt met de bierviltjes.
De rest van de paddenstoelen insmeren met ridderspoorzaad en gemalen
wrangwortelknol.
Na twee minuten intrekken dit mengsel vier uur en elf
seconden bakken in de magnetron, 1600 watt.
Niet vergeten af te dekken!
Daarna 2 uur laten nagaren en dan vermengen met gehakte zonnedauwbloem en het
scalpeersel.
Na zeven uur en drie minuten de massa in een van de
Bengaalse schalen uitstallen.
En dan nu de waterscheerlingsaus:
In een laagveenmoeras ten zuiden van de Moerdijk op klaarlichte dag tussen 9 uur
en 9.05 uur
drie grote waterscheerlingen plukken en ter plaatse onverwijld in
stukjes van anderhalve cm snijden
met het snijbonenmesje.
Thuis de stukjes begieten met ligusterazijn.
Na twee dagen de massa tot 34 graden verwarmen
en 6 uur later in de tweede
Bengaalse kom schenken.
Beide schalen garneren met de zorgvuldig ontpitte
kamperfoeliebessen en de gevonden maden.
Waarna: Opdienen!
De vijfde man van links, gerekend vanuit het westen,
wordt aangewezen bij loting
om iedere aanwezige een portie uit beide schalen uit
te reiken.
De paddenstoelen dienen met aandacht gekauwd te worden
en aan ieder vorkje dat
men naar de mond brengt,
dient achtereenvolgens een stukje vliegenzwam, een
vlaggetje scalpeersel en een bes geprikt te zijn.
Op het bord dan even door de
saus halen.
Voorts dineert men ditmaal niet in stoelen maar men
ligt aan.
Dit met het oog op het einde, dat op die manier zeer elegant zal ogen.
(per 2 a 3 personen 1 sofa rekenen)
Als je dit recept met aandacht en zorg bereid hebt, zal
je levensmoeheid verdwenen zijn.
Zo niet: na het verorberen ervan ben je definitief uit de problemen.
En niet alleen!
Succes!
Zal ik nog eens
bijschenken?...Graag...gezichten worden warmer,
zachter, stemmen inniger, het
leven rijker.